Eddig élvezhettük a meleget! Ez vár majd a Balaton Soundosokra és az egész országra a héten:


A hőség és a zivatarveszély miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétre. Különösen a hét második felében várható jégeső, záporok, zivatarok, helyenként viharok és tornádó is kialakulhat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a hőség miatt Békés és Csongrád megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Kiemelték továbbá, hogy az UV-B sugárzás a héten elérheti az extrém szintet. A zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Azt írták: kedden reggelig északnyugaton, esetleg az északi határ közelében van esély zivatar kialakulására. A hét további részében elsősorban az ország északnyugati felében valószínű elszórtan zivatar, néhol viharos szél, kisebb méretű jég kíséretében. Északkeleten egy-egy zivatar, zápor és akár 80-90 kilométer/óra feletti széllökés és nagyobb (2 centiméter átmérőjűnél is nagyobb) méretű jég kísérhet. A középhőmérséklet általában 25, 26 fok körül alakul, délkeleten 27 fok felett várható. Az északnyugati megyékben viszont már 25 fok alatti napi középhőmérséklet valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-22, a legmagasabb hőmérséklet 28-35 fok között valószínű. A jelenlegi előrejelzés szerint szerdán a maximumok már 25-30 fok között alakulnak.